Digitale toegankelijkheid
Een toegankelijke website is een website die door iedereen te gebruiken is, ook door mensen met een beperking. Denk aan mensen die slecht kunnen zien, horen of bewegen. Digitale toegankelijkheid zorgt ervoor dat je niemand buitensluit. Dit is niet alleen eerlijk, maar ook slim: je vergroot je bereik en maakt je website beter bruikbaar voor een grotere groep mensen.
Wat maakt een website toegankelijk?
Een toegankelijke website houdt rekening met verschillende soorten beperkingen. Voor mensen met een visuele beperking zijn er bijvoorbeeld schermlezers en voldoende kleurcontrast nodig. Gebruikers met motorische problemen moeten de site goed met een toetsenbord kunnen bedienen. Duidelijke taal en een logische opbouw helpen mensen met leerproblemen of concentratieproblemen. Ondertiteling bij video’s maakt informatie toegankelijk voor mensen die slechthorend zijn.
Waarom kiezen voor digitale toegankelijkheid?
Toegankelijke websites zijn beter vindbaar in zoekmachines zoals Google. Dit komt doordat ze vaak goed gestructureerd zijn en duidelijke inhoud hebben. Ook werkt een toegankelijke website beter op mobiele apparaten, wat steeds belangrijker wordt. Door te investeren in digitale toegankelijkheid laat je zien dat je maatschappelijk verantwoord onderneemt én bereid bent te voldoen aan de geldende wetgeving zoals de WCAG-richtlijnen.
Hulp bij het toegankelijk maken van je website
Digitale toegankelijkheid verbeteren hoeft niet ingewikkeld te zijn. Begin met duidelijke taal, zorg voor voldoende contrast, voeg alt-teksten toe aan afbeeldingen en test of alles ook zonder muis te gebruiken is. Eclusief helpt organisaties bij het bouwen van websites die toegankelijk zijn voor iedereen. Zo draag je bij aan een inclusiever internet en haal je het maximale uit je online aanwezigheid.
Vragen of hulp nodig?
Loop je ergens op vast of wil je sparren over toegankelijkheid? Neem gerust contact op.